Naturalny płyn do mycia naczyń przepis
Dlaczego warto zrobić własny płyn do mycia naczyń?
Jak się domyślacie te sklepowe nie są obojętne dla naszego zdrowia. Substancje zawarte w płynach do mycia naczyń mogą powodować reakcje alergiczne, nie wykluczając nowotworów.
Głównym składnikiem płynów do mycia naczyń są środki powierzchniowo czynne . Ich głównym zadaniem jest ułatwianie usuwania zanieczyszczeń. W skład związków powierzchniowo czynnych wchodzą emulgatory, detergenty, środki zwilżające i pianotwórcze. Te substancje odpowiedzialne są za powstawanie alergii, podrażnień, a nawet nowotworów.
Kolejnym składnikiem, który znalazłam w płynie do mycia naczyń jest komponent o tajemniczej nazwie Metylizotiazolinon. Zabezpiecza on produkt przed dostaniem się do niego drobnoustrojów oraz bakterii. Ma też jak się domyślacie niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Brytyjscy dermatolodzy alarmują, że w ostatnim czasie liczba reakcji alergicznych na ten środek drastycznie wzrosła. Dermatolodzy apelują do producentów o rezygnację lub choćby zmniejszenie stężenia konserwantu. Kilka wiodących marek już poparło ich stanowisko i zapowiedziało rezygnację ze stosowania drażniącej substancji. W płynie znalazłam również Phenoxyethnol, o jego szkodliwości już pisałam, ale przypomnę, że w Japonii jest on całkowicie zakazany do stosowania w kosmetykach i innych środkach. Fenoksyetanol jest niebezpieczny, gdy go wdychamy, połkniemy czy też wsiąknie w naszą skórę. Kobiety w ciąży muszą dodatkowo uważać, gdyż może źle wpłynąć na dziecko. O jego szkodliwości świadczą także badania, które potwierdzają, że chorobotwórczo działa na układ nerwowy.
Nie wiem jak Was, ale mnie to przekonuje do zrobienia własnego płynu do mycia naczyń 😉 Podam dwa łatwe przepisy.
Przepis 1
Do pierwszego przepisu będziemy potrzebować:
500 ml wody
20 kropelek olejku eterycznego : cytrynowy, tymiankowy, herbaciany
łyżeczkę boraksu
Pustą butelkę np. po płynie do mycia naczyń
W pierwszej kolejności należy zagotować wodę dodać boraksu, dobrze wymieszać. Na końcu dodajemy olejku.
Opcjonalnie możemy dodać dwie kapsułki witaminy E, która ma właściwości konserwujące.
Przepis 2
400 ml wody
250 g soli
100 ml octu
sok z trzech cytryn
Sok z cytryn należy przefiltrować przez gazę. Wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy około 10 minut i płyn gotowy:)
Źródła:
http://www.premiumbeautynews.com/en/no-more-methylisothiazolinone-in,6278
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/metylizotiazolinon-konserwant-uzywany-w-kosmetykach-wywoluje-alergie-i-zapalenia/p4z7g
http://www.keeperofthehome.org/homemade-all-natural-cleaning-recipes

Hey there, You have done a fantastic job. I
will definitely digg it and personally recommend to my friends.
I’m sure they’ll be benefited from this website.