Właściwości pokrzywy – jak, gdzie i kiedy zbierać?

Pokrzywa jest nazywana naturalnym antybiotykiem. Od wieków używana jest w leczeniu różnych dolegliwości, a także ma zastosowanie w kosmetyce.
W tej cudownej roślinie znajduje się wiele witamin A, C, E i K oraz żelazo, magnez, krzem. Dodatkowo skład pokrzywy wzbogacają: alkaloidy, antocyjany, chlorofil, cholina, histamina, flawonoidy, serotonina, sterole, taniny, kwas: masłowy, kawowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, fosforowy i glikolowy. To prawdziwa skarbnica aktywnych związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Właściwości lecznicze:
1. Środek wspomagający leczenie schorzeń dróg moczowych.
2. Wspomaga leczenie kamicy nerkowej oraz chorób woreczka żółciowego.
3. Zwiększa odporność organizmu.
4. Jest środkiem wspomagającym leczenie cukrzycy. Nieznacznie obniża poziom cukru we krwi.
5. Pokrzywa zawiera żelazo, a więc jest również przydatna w leczeniu anemii.
6. Ułatwia przemianę materii.
7. Działanie przeciwbólowe.
8. Leczy choroby skóry głowy
9. Stosowana równie często w chorobach alergicznych, gdyż w swoim składzie zawiera związki czynne o działaniu przeciwhistaminowym.
10. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit.
11. Wspomaga leczenie trądziku.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Najlepiej pokrzywę zbierać wiosną, w okolicach kwietnia góra połowa maja. Jeśli pokrzywę zbieramy do picia należy wtedy zbierać tylko górne liście. Jeśli zbieramy pokrzywę do celów kosmetycznych zbieramy całe pędy. W pozostałym okresie pokrzywę lepiej kupić.
Gdzie zbierać?
Oczywiście pokrzywy nie zbieramy w centrum miasta. Musimy wybrać się raczej z dala od miejskiego zgiełku. Najlepszym miejscem będą łąki, polne drogi lub jeśli ktoś posiada własny ogród. Pokrzywę możemy również zasadzić sobie na balkonie czy tez w domu.
Dobrej jakości pokrzywę możecie kupić —> tutaj. Wtedy nie trzeba bawić się w szadzenie, suszenie itp.
Jeśli jednak zdecydujecie się sami zbierać pokrzywę pamiętajcie aby dobrze zabezpieczyć ręce przez ukłuciami. Powinny wsytarczyć rękawiczki
Suszenie
Pokrzywę można suszyć w suszarkach do suszenia warzyw. Jeśli takiej nie posiadamy wystarczy papier. Zostawiamy roślinę w ciemnym miejscu, gdyż pod wpływem słońca straciłaby swoje cenne właściwości. Pomieszczenie, w którym suszymy pokrzywę powinno być przewiewne. Po tygodniu pokrzywa jest gotowa. Najlepiej przechowywać ją w szklanych pojemnikach.
Jeśli chodzi kupowanie ziół to uważajcie aby kupić w 100% naturalny produkt bez żadnych dodatków. Ja kupuję pokrzywę „Dr Gaja”, ponieważ nie zawierają zbędnych dodatków do żywności i są w 100% naturalne.
Pokrzywę „Dr Gaja” kupicie tutaj—>
Bądź na bieżąco, polub stronę NaturalnieAndzia na facebooku.
http://www.wikirose.pl/2015/05/8-waznych-wasciwosci-pokrzywy-zwyczajnej.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-kiedy-zrywac-jak-suszyc-pokrzywe-by-zachowac-wlasciwosci-lecz_41478.html


Zapomniałam o pokrzywie… Kiedyś piłam systematycznie i to dawało faktycznie efekty- mam słabą przyswajalność żelaza. Muszę wrócić do herbatek:)
Zapraszam do mnie 🙂
Witaj 🙂
Widzę u Ciebie mnóstwo wspólnych tematów:) A co do pokrzywy to wysiała mi się w ogródku i tak rośnie w towarzystwie mięty i melisy jak w zielniku. Teraz jest zimno więc dopiero wystartowała i mam czas na zbiory 🙂 Na całą zimę porobiłam z niej zapasy suszu, co prawda nie piję jej codziennie ale co jakiś czas 🙂
Super, że mamy podobne zainteresowania. Na pewno będę zaglądać na twojego bloga:) Pozdrawiam serdecznie 🙂