O trzech zdrowych sokach

O trzech zdrowych sokach

Soki są bardzo zdrowe, a przy tym dobrze smakują, dostarczają nam wielu witamin, dlatego czasem zamiast kawy lub herbaty warto napić się wartościowego soku. Oczywiście przy ich wyborze trzeba uważać na to aby nie była to bomba kaloryczna, gdyż wiele producentów soków dodaje do nich bardzo dużo cukru, a czasem również  innych składników, które nie są dla nas zbyt wartościowe. Najlepiej wybierać więc soki pasteryzowane lub świeżo wyciśnięte.

Sok z granatu był doceniany już przez starożytnych chińskich lekarzy, którzy uznawali go za życiodajny nektar. Owoce granatowca zawierają witaminę C, E, B oraz wiele substancji mineralnych i odżywczych tj. magnez, fosfor, potas, wapń, jod. 100 gram owocu ma tylko 80 kalorii. Sok z granatu przeciwdziała powstawaniu wolnym rodnikom, procesem zapalnym oraz chorobom serca, co udowodniono badaniami naukowymi. Sok ten zalecany jest przede wszystkim mężczyznom cierpiącym na raka prostaty, gdyż badania naukowców z Ameryki udowodniły, że kuracja owocami granatowca zahamowała rozwój komórek nowotworowych. Może wspierać on również leczenie raka piersi. Sok ten zapobiega procesom starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, może spowolnić chorobę Alzheimera. Łagodzi również problemy trawienne.
Sok z granatu dr Gaja pochodzi z upraw ekologicznych. Jest w 100% naturalny, jest stuprocentowym sokiem z granatu nie z koncentratu i nie zawiera żadnych konserwantów.

O aloesie pisałam już wiele razy na blogu. Jest to roślina naprawdę wspaniała, o wielu leczniczych właściwościach. Aloes swoim składzie zawiera polisacharydy, witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen, cynk, chrom oraz błonnik. Sok z aloesu przede wszystkim wzmacnia naszą odporność więc jeśli Ty lub ktoś z bliskich często chorujecie to będzie trafny wybór. Korzystne też będzie działał podczas zapaleń dróg oddechowych. Polecany jest również osobom cierpiącym na alergię. Soki, maści aloesowe są często stosowane na uszkodzoną skórę, gdyż przyspieszają gojenie się ran. Sok aloesowy wspomaga również leczenie chorób układu trawiennego. Skuteczny jest przy zaparciach, biegunkach, wrzodach żołądka, gdyż reguluje wydzielanie kwasu solnego oraz normalizuje PH żołądka. Obniża poziom cukru we krwi dlatego mogą go pić diabetycy. Polecany jest również chorym cierpiącym na miażdżycę gdyż rozszerza i oczyszcza naczynia krwionośne. Picie soku z aloesu przywraca również równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Pasteryzowany sok z aloesu—>klik<—

Sok z jagód Acai – owoce te pochodzą z terenów w puszczy amazońskiej. Są one cennym źródłem substancji odżywczych dla człowieka. Jagody Acai to źródło witamin B,C,E, wapnia, magnezu, potasu., fosforu, żelaza. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dużą ilość błonnika bo aż 17g/100 g owocu. Sok z Acai skutecznie wzmacnia odporność oraz procesy oczyszczania organizmu. Owoc ten szczególnie znany jest ze swojego działania przeciwnowotworowego. Poza tym reguluje ciśnienie, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wzmacnia naczynia krwionośne, spowalnia proces starzenia się, zmniejsza również uczucie zmęczenia i znużenia.

Sok, który widzicie na zdjęciu kupiłam w sklepie Propharma. Został on poddany pasteryzacji HTST (high-temperature short-time), która  polega na utrwaleniu soku w wysokiej temperaturze (85°C) w krótkim czasie (15 sekund). Taki sposób termicznego utrwalania żywności pozwala zachować wartości odżywcze soku. Sok pochodzi z upraw ekologicznych, jest w 100 % sokiem z owoców Açai, nie jest z koncentratu, nie zawiera konserwantów. Pozyskiwany jest poprzez bezpośrednie wyciśnięcie soku tylko z dojrzałych owoców.



13 thoughts on “O trzech zdrowych sokach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *