Naturalny dżem z truskawek ze stewią i nasionami chia
Bądź na bieżąco, polub stronę Naturalnie Andzia na facebooku.
Składniki:
2,5 kg truskawek
4 łyżki stewii
10 łyżek nasion chia
Przygotowanie:
Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i wrzuciłam do garnka z grubym dnem, gotowałam na małym ogniu aż się rozpadły i zagęściły.
Pod koniec gotowania dodałam stewię zerwaną z własnego ogrodu wysuszoną i startą na pyłek w moździerzu. Ja nie przepadam za słodkimi dżemami dlatego dałam jej mniej, dla osób które wolą słodycz polecam ok 3 łyżki na kg truskawek.
Stewia uprawiana w ogrodzie może mieć różną moc słodyczy dlatego najlepiej dodawać ją partiami do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości. Można również użyć stewii w pastylkach – w tym przypadku na kg owoców dodaje się ok 30 pastylek. Po zdjęciu z ognia do truskawek dodałam nasiona chia i dokładnie wymieszałam. Dla uzyskania gęstego dżemu należy użyć ok 8-10 łyżek nasion na 2kg owoców.
W czasie kiedy moje truskawki jeszcze powoli bulgotały na gazie przygotowywałam sobie słoiki do pasteryzacji.
Nagrzałam piekarnik do 130 stopni i włożyłam do niego słoiki na 20 minut. Po tym czasie jak już miałam gotowy dżem przelałam go do słoików, szczelnie zakręciłam i włożyłam do piekarnika tym razem na 60 minut. Po upływie godziny wyjęłam słoiki i pozostawiłam do wystygnięcia. Nasz pyszny zdrowy naturalny i niskokaloryczny dżem jest gotowy, można się nim od razy delektować bądź przechować zapasy do zimy.
Smacznego 😉
Wygląda pysznie 🙂
Takie pomysłu na dżem jeszcze nie spotkałam, musze wypróbować 😉
ooo musze wyprobowac uwielbiam truskawki 🙂
Ciekawe – nie spodziewałem się takiego połączenia 😉
Truskawki kocham w każdej postaci. Dżem zjadłabym z naleśnikami.
Najlepszy przepis na dżem, jaki dotąd spotkałam!