Awokado zapiekane z jajkiem – pyszne śniadanie z zastrzykiem witamin

Awokado zapiekane z jajkiem – pyszne śniadanie z zastrzykiem witamin
 
Wczoraj na stronie Naturalnie Andzia na facebooku w ramach cotygodniowego programu zdrowy wtorek pojawiła się grafika, opisująca dlaczego warto jeść awokado.
Dla osób, które nie są z nami na facebooku przypomnę, że awokado zawiera mnóstwo witamin, miedzy innymi są to witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H oraz witamina młodości czyli witamina E. W awokado znajdziemy również kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu. Kwas oleinowy przeciwdziała również nowotworom prostaty i piersi. Awokado jest polecane również kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, który z kolei przeciwdziała wadom rozwojowym płodu. Oprócz tego posiada luteinę, która wspomaga nasz wzrok. Jest bogatym źródłem błonnika.
 
Przepis na awokado zapiekane z jajkiem
 
Składniki:
dojrzałe awokado,
2 małe jajka,
sok z cytryny,
sól i pieprz.
 
Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado umyć. Przekroić na pół poziomo, delikatnie otworzyć i usunąć pestkę.
2. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. We wgłębienia wbić jajka.
3. Awokado ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
 
 
 


3 thoughts on “Awokado zapiekane z jajkiem – pyszne śniadanie z zastrzykiem witamin”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *