Przepis na hummus
Składniki:
2 szklanki suchej ciecierzycy
1 szklanka zimnej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 szklanki suchej ciecierzycy
1 szklanka zimnej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
sól
pieprz dodatkowo opcjonalnie cayenne
oliwa z oliwek
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Dzień wcześniej ciecierzyce zalać wodą i odstawić na noc.
Następnie odcedzić ją, opłukać i zalać wodą.
Gotować aż będzie miękka, odcedzić. Przełożyć do naczynia.
Dodać sól, pieprz, pieprz cayenne, sok z cytryny, czosnek i suszone pomidory.
Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać zimną wodę, ucierać aż pasta zmieni się w gładki krem.
Dzień wcześniej ciecierzyce zalać wodą i odstawić na noc.
Następnie odcedzić ją, opłukać i zalać wodą.
Gotować aż będzie miękka, odcedzić. Przełożyć do naczynia.
Dodać sól, pieprz, pieprz cayenne, sok z cytryny, czosnek i suszone pomidory.
Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać zimną wodę, ucierać aż pasta zmieni się w gładki krem.
Gotowy hummus delikatnie polać oliwa z oliwek i posypać szczypiorkiem.
Podawać z chlebem lub warzywami.
Podawać z chlebem lub warzywami.