Przepis na zupę z młodego szpinaku
Kto z Was polubił już stronę Naturalnie Andzia na facebooku wie jakie są właściwości szpinaku. Dla reszty napiszę jakie cudowne właściwości dla naszego zdrowia ma szpinak, choć sami się pewnie domyślacie, że musi być bardzo zdrowym warzywem w końcu od dziecka wpajają nam to do głowy. Ja jako dziecko jednak za nim nie przepadałam.
Szpinak jest bogaty w witaminy C, E, K, B1, B2, B6, jest również cennym źródłem żelaza oraz potasu, który obniża ciśnienie.
Jest niskokaloryczny, więc możemy jeść nawet duże ilości bez obaw. Wspomaga naszą pamięć, ma działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga nasz układ odpornościowy oraz leczenie schorzeń trzustki. Zalecany jest osobom cierpiącym na zaparcia.
Jest niskokaloryczny, więc możemy jeść nawet duże ilości bez obaw. Wspomaga naszą pamięć, ma działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga nasz układ odpornościowy oraz leczenie schorzeń trzustki. Zalecany jest osobom cierpiącym na zaparcia.
Składniki:
1/2 pęczku świeżego, młodego szpinaku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek białej części pora,
3 ząbki czosnku,
1/2 pęczku świeżego, młodego szpinaku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek białej części pora,
3 ząbki czosnku,
sól morska,
szczypta pieprzu,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie,
łyżka masła klarowanego,
jogurt naturalny,
jajko ugotowane na twardo
szczypta pieprzu,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie,
łyżka masła klarowanego,
jogurt naturalny,
jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
1. Z warzyw i przypraw przygotowujemy około 1 litra wywaru, wyjmujemy warzywa. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
1. Z warzyw i przypraw przygotowujemy około 1 litra wywaru, wyjmujemy warzywa. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Liście szpinaku dokładnie myjemy, następnie drobno kroimy i dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce masła klarowanego.
3. Podsmażony szpinak i potarte warzywa przekładamy do przygotowanego wcześniej wywaru. Doprawiamy według własnego gustu i gotujemy 20 minut.
4. Gotowa zupę zabielamy dwiema łyżkami jogurtu naturalnego, podajemy z jajkiem, ugotowanym wcześniej na twardo.
Smacznego:)
Zapraszam do polubienia strony Naturalnie Andzia na facebooku.
Zapraszam do polubienia strony Naturalnie Andzia na facebooku.
Chętnie z tej zupy zjadłabym jajko 😀