Przepis na najlepszy sernik :)
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszny sernik. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis należy do mojej babci. Piekła go kiedy byłam mała, a dziś piekę go ja. Nadal smakuje mi tak samo dobrze;) Oczywiście nadaje się nie tylko na Wielkanoc.
Pamiętajcie, że nasze domowe ciasto jest o wiele zdrowsze od tych kupnych. Nie zawiera spulchniaczy, ani konserwantów. Pamiętajcie aby przy wyborze składników czytać etykiety 🙂
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18 %
1,5 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
budyń śmietankowy lub waniliowy
Ciasto:
Wszystkie składniki razem wyrobić, uformować kulkę. Włożyć do lodówki na 2 godziny dla lepszego smaku:)
Masa serowa:
Ubić piankę z białek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę. Stopniowo dodawać ser.
Na samym końcu dodajemy ubitą wcześniej pianę i budyń.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki podzielić na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć blachę i wlać ser. Drugą połowę ciasta można zetrzeć na tarce i posypać nią ser lub podzielić na mniejsze kawałki i położyć tak aby ser był przykryty.
Piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego:)
Bądź na bieżąco, polub stronę Naturalnie Andzia na facebooku.