Naturalny dżem z truskawek ze stewią i nasionami chia

Naturalny dżem z truskawek ze stewią i nasionami chia

Bądź na bieżąco, polub stronę Naturalnie Andzia na facebooku.

 

 

Składniki:
2,5 kg truskawek
4 łyżki stewii
10 łyżek nasion chia

 

Przygotowanie:

 

Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i wrzuciłam do garnka z grubym dnem, gotowałam na małym ogniu aż się rozpadły i zagęściły.

 

Pod koniec gotowania dodałam stewię zerwaną z własnego ogrodu wysuszoną i startą na pyłek w moździerzu. Ja nie przepadam za słodkimi dżemami dlatego dałam jej mniej, dla osób które wolą słodycz polecam ok 3 łyżki na kg truskawek.

 

Stewia uprawiana w ogrodzie może mieć różną moc słodyczy dlatego najlepiej dodawać ją partiami do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości. Można również użyć stewii w pastylkach – w tym przypadku na kg owoców dodaje się ok 30 pastylek. Po zdjęciu z ognia do truskawek dodałam nasiona chia i dokładnie wymieszałam. Dla uzyskania gęstego dżemu należy użyć ok 8-10 łyżek nasion na 2kg owoców.

 

W czasie kiedy moje truskawki jeszcze powoli bulgotały na gazie przygotowywałam sobie słoiki do pasteryzacji.  

 

Nagrzałam piekarnik do 130 stopni i włożyłam do niego słoiki na 20 minut. Po tym czasie jak już miałam gotowy dżem przelałam go do słoików, szczelnie zakręciłam i włożyłam do piekarnika tym razem na 60 minut. Po upływie godziny wyjęłam słoiki i pozostawiłam do wystygnięcia. Nasz pyszny zdrowy naturalny i niskokaloryczny dżem jest gotowy, można się nim od razy delektować bądź przechować zapasy do zimy.

 

Smacznego 😉

 

 



6 thoughts on “Naturalny dżem z truskawek ze stewią i nasionami chia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *