Przepis na syrop i tonik do twarzy oraz właściwości mniszka lekarskiego

Przepis na syrop i tonik do twarzy oraz właściwości mniszka lekarskiego

 

Mniszek lekarski jest rośliną, którą spotkać możemy niemal na całym świecie, w naszym kraju jest rośliną pospolitą.
Mniszek jest bogaty w cenne substancje: witaminy A, B, C, D, potas, krzem, żelazo, flawonoidy, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym.
Zawiera również substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Mniszek stosowany jest również  w kosmetyce.
Nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.
Roślina pomoże w walce z trądzikiem oraz w detoksykacji skóry, odetka także zatkane pory.
Dzięki zawartości witaminy C nałożony bezpośrednio na zmiany trądzikowe, zapobiegnie powstaniu stanów zapalnych.
Rozjaśni również przebarwienia.

Mniszek lekarski to nie to samo co mlecz. Jak więc odróżnić?

Mlecz ma jedną długą łodygę, od której odchodzą pędy i listki.

Mniszek lekarski jego łodyga nie ma liści, na jednej łodydze wyrasta tylko jeden kwiat.

Kiedy i gdzie zbierać ?

Mniszek lekarski zbieramy na przełomie kwietnia i maja, kiedy kwiaty kwitną. Najlepiej zbierać w słoneczny dzień przed południem. Oczywiście żeby zebrać mniszek wybieramy się z dala od zanieczyszczeń. Najlepiej wybrać się w miejsce z dala od głównych dróg.
Pamiętajcie żeby zabezpieczyć się przed kleszczami. Przepisy na naturalny spray i olejek do smarowania przeciw kleszczom, znajdziecie tutaj.

 

Syrop z mniszka lekarskiego:

Syrop z mniszka warto stosować na infekcje górnych dróg oddechowych. Powinien złagodzić ból gardła, a także kaszel. Oprócz właściwości przeciwzapalnych syrop z mniszka działa odtruwająco, przeciwmiażdżycowo, żółciopędnie.

Składniki:
Około 500 ładnych kwiatów z mniszka lekarskiego
1 kg cukru
1 litr wody
2 cytryny

Kwiaty mniszka lekarskiego kładziemy na białej kartce papieru aby wszyscy nieproszeni goście mogli spokojnie z nich się ewakuować. Następnie płuczemy. Wkładamy do garnka zalewamy litrem wody. Gotujemy przed 15-20 minut.
Odstawiamy garnek na dobę w chłodne miejsce. Kolejnego dnia wywar odcedzamy.
Dodajemy cukier oraz sok z dwóch cytryn. Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu. Syrop przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Na koniec słoiki ustawiamy do góry dnem. Odwracamy dopiero kiedy całkowicie wystygną. Syrop możemy przechowywać kilka miesięcy, a czasem nawet lat w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Dawkowanie:

Dorośli 2 łyżeczki syropu dziennie.
Dzieci 1 łyżeczkę syropu dziennie.
Syrop można również dodawać do herbaty.
Niektórzy smarują nim pieczywo.

Syropu nie powinny stosować diabetycy oraz osoby, które na mniszek mogą mieć alergię.

Tonik z mniszka lekarskiego:

garść kwiatów mniszka lekarskiego
szklanka wody

Mniszek wsypujemy do małego garnka, zalewamy szklanką wody.
Gotujemy przez 20 minut.
Odcedzamy przez gazę lub sitko.
Wlewamy do szklanej buteleczki.

Tonik z racji braku konserwantów możemy przechowywać przez tydzień.

Bądź na bieżąco, polub stronę Naturalnie Andzia na facebooku.

 

Źródła:

http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/mniszek-zabija-zly-cholesterol-poprawia-poziom-cukru-we-krwi.html

http://3at.eu/newsy/mniszek lekarski mlecz roznice



19 thoughts on “Przepis na syrop i tonik do twarzy oraz właściwości mniszka lekarskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *