Jak naturalnie barwić jajka?
Zbliża się Wielkanoc, warto więc pomyśleć jak w tym roku przygotujemy swoje pisanki. Zdobienie wielkanocnych jaj to wspaniała polska tradycja, a także zabawa dla najmłodszych, jak również dla tych troszkę starszych 🙂
Pamiętajmy aby wybierając jajka, wybierać te najlepsze. W sklepie kupujmy więc te z oznaczeniami „0” lub „1”.
Chciałam Wam zaproponować naturalne sposoby barwienia jajek, które nie zmienią ich smaku, a poza tym będą bezpieczne dla naszego zdrowia w sklepowych barwnikach możemy znaleźć następujące składniki:
E124 czerwień koszelinowa – uzyskiwany z substancji ropopochodnych. Może powodować astmę, alergię, nadpobudliwość. Może mieć niekorzystny wpływ na wątrobę i nerki.
E110 żółcień pomarańczowa– może powodować bóle brzucha, pokrzywkę. Ma działanie kancerogenne. W niektórych krajach ten barwnik jest całkowicie zakazany.
E133 błękit brylantowy – może powodować alergie, ma działanie kancerogenne.
E102 – może powodować problemy z koncentracją, kancerogenny.
Najprostszą i chyba wszystkim znaną metodą barwienia jajek jest zamoczenie ich w wodzie z rozpuszczonym barwnikiem. Większość barwników, których będziemy potrzebować do barwienia naszych wielkanocnych jajek znajdziemy w naszej kuchni.
Barwa, którą uzyskamy zależy od koloru skorupki – najlepiej wybierać jak najjaśniejsze oraz od ilości barwnika jakiego użyjemy. Dla wzmocnienia koloru można dodać octu.
Niebieski
Aby zabarwić jajka na ten kolor będziemy potrzebować czerwonej kapusty.
Kapustę kroimy, zalewamy 1/2 l wody.
Dodajemy 5 łyżek octu.
Roztwór najlepiej pozostawić na noc aby uwolnił się barwnik.
Do wywaru wkładamy jajka i gotujemy.
Żółty
Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie.
Jajka gotujemy na twardo.
Wsypujemy paczkę kurkumy do 1 l wrzącej wody, dodajemy 5 łyżek octu.
Wkładamy jajka do roztworu. Jeśli zależy nam na bardzo intensywnym kolorze musimy liczyć się z tym, że jajka będą musiały poleżeć w roztworze około 2 h.
Różowy
Gotujemy jajka na twardo.
Buraki należy utrzeć na tarce. Utarte dodajemy do 1 litra wody.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 5 łyżek octu.
Zanurzamy jajka i czekamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.
Brązowy
Do garnka wkładamy łupiny cebuli. Czym więcej ich dodamy tym kolor będzie intensywniejszy. Łupiny zalewamy wodą i całość gotujemy około 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania wkładamy surowe jajka.
Czerwony
Ten kolor uzyskamy z łupin czerwonej cebuli. Do garnka wkładamy łupiny cebuli. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Po 10 minutach dodajemy surowe jajka i gotujemy kolejne 10 minut. W zależności od ilości dodanych łusek i czasu gotowania jajek uzyskamy kolor od delikatnie zaczerwienionego aż do ciemnego bordo.
Zielony
Do uzyskania tego koloru będzie potrzebna pietruszka, szpinak lub pokrzywa. Tak jak w przypadku poprzednich kolorów trzeba wybrany składnik ugotować. Następnie do tak przygotowanego gorącego barwnika włożyć wcześniej ugotowane jaja lub gotować razem z barwnikiem.
Bądź na bieżąco, polub stronę NaturalnieAndzia na facebooku.
Źródła:
https://vitalia.pl/artykul6723_Nie-truj-rodziny-sztucznie-barwionymi-jajkami.html
https://nowaalchemia.blogspot.com/2014/04/barwniki-do-jaj-chemicznie-ujmujac.html
super!
polecamy taki pomysł na wielkanocne jajka
http://ronddel.blogspot.com/2017/04/farsz-jajeczno-pieczarkowy-w-skorupkach.html
super będą wyglądać w koszyczku
polecam moje przepisy na Wielkanoc
http://www.obzarciuch.pl/search/label/Wielkanoc?max-results=7
pozdrawiam!
Pięknie udekorowane jajka wielkanocne. Zobacz też ciasta na święta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Jak dla mnie świetne podpowiedzi. Zapisuję sposoby, by uczyć też naturalnego kolorowania jajek dzieci. Dziękuję za wartościowy wpis. Zainteresowanych zapraszam też do mnie po przepis na śniadanie dla niejadka 🙂 http://och-wychowanie.blog.pl/2017/02/02/sniadanie-dla-niejadka-nie-lada-wyzwanie/
fajne pisaneczki 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=X4mmPsCyiZw
U mnie w domu barwiło się jajka za pomocą cebuli. Naturalne sposoby są najlepsze. Bardzo fajny wpis!