Domowe pączki – przepis

Domowe pączki – przepis

pączuś

Już w tym tygodniu tłusty czwartek, z tej okazji chciałam Wam zaproponować dwa przepisy na pyszne domowe pączki. Jako, że pączki są bardzo kaloryczne zacznę od przepisu na dietetyczne pączki. Jedna sztuka ma tylko około 100 kcal, więc można jeść je bezkarnie.

 

pączki

Dietetyczne pączki (sztuka 100 kcal)
Składniki (na około 10 sztuk):

-szklanka mąki tortowej
-szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-30 g drożdży
-pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
-dwa jajka
-dwie łyżeczki cukru trzcinowego
-50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5 % tłuszczu

Przygotowanie:

1. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Do budyniu używamy mleka 0,5 %.
2. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki.
3.Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
4. Dodajemy jajka i miksujemy je do powstania pianki.
5. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
6. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
7. Na blat wysypujemy trochę mąki i kładziemy na nią wyrośnięte ciasto. Rozrabiamy ciasto na grubość 2 cm i wycinamy kółka dużym kubkiem.
8. Na każde kółko kładziemy łyżeczkę budyniu i sklejamy, tak aby powstała kulka.
9. Pączki układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na godzinę.
10. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Dietetyczne pączki zajmują trochę czasu w przygotowaniu, ale myślę, że warto. Wtedy nie będziemy musieli wyrzekać się pysznej przyjemności.

pączki1

Domowe pączki

Składniki:

-1,5 szklanki mąki orkiszowej
-2/3 szklanki mleka 3,2 %
-15 g drożdży
-30 g masła
-3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
-3 żółtka
-mąką do podsypywania
-olej rzepakowy do smażenia.
Nadzienie: Według uznania. Może to być drzem dowolnego smaku, marmolada, domowa konfitura.

pączek

1. Przygotowujemy zaczyn: Podgrzewamy lekko mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier trzcinowy, masło. Dodajemy dwie łyżki mąki. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
2. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i  zaczyn. Musimy bardzo dobrze wyrobić ciasto, powinno być ono gęste i „odchodzić” od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.
3. Kiedy ciasto już wyrośnie jeszcze raz je wyrabiamy. Blat posypujemy mąką. Delikatnie rozwałkowujemy ciasto i tak jak w poprzednim przepisie wyciskamy koła dużym kubkiem.
4. Nadziewamy dżemem lub konfiturą i pozostawiamy do wyrośnięcia około
5. Smażymy w głębokim oleju, po około 2 minuty z każdej strony.

Do smażenia pączków najlepszy będzie olej rzepakowy, ryżowy,kokosowy lub smalec. Olej rozgrzewamy powoli. Najlepsza temperatura to 180 stopni. Pączki również wedle uznania możeby posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja osobiście preferuję tą ostatnią opcje:)

Zachęcam Was do zrobienia tych przepysznych pączków. Na pewno będą smaczniejsze i zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach i piekarniach:)

Życzę smacznego:)

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *